Lab Gruppen

Lab.Gruppen

Brand

Lab Gruppen

250,389 members
127,534 posts
  • New
    juanmperini
    Newcomer - Level 1
    2021-09-13

    Hello, i have a plm20000q, dual module apmplifier and i have 8 adamson s10 cabins... i wanted to know how must i configure my plm20000q through the lake processor to be able to use both channels of my amp to reproduce full L/R stereo using both modules of my amp... when im recalling the adamson presets on my lake processor it allways collegates my A channel with my B channel. any one can help me?

    read more...
    0 1
    • juanmperini
      NicJonesMT Hi Juanmperini.
      Could you please submit a technical support ticket (Click support at the top of the page) and a member of the team will then be able to advise you further on this.
      • Sep 14
  • New
    AlGoddard
    Newcomer - Level 1
    2021-08-25

    so I just bought this 68.4 without knowing anything about it , I looked up specs and saw the power and that was good enough for me then I brought it home took a closer look and im like man I hope i didnt throw my money away so my question is simple do you have to use the software to control it and is it really only available on windows xp and 2000 and do i need this nomad hub thing any info would help thx 

     

    read more...
    0 8
    • AlGoddard
      DavidKnighton Hello AlGoddard,
      The Lab Gruppen C Series are not smart amplifiers, meaning there's no active DSP within them. Likewise, since there's no DSP there's also no proprietary software. The NOMARDLINK and software is only for use as a remote monitoring network. For example, you have 100 amplifiers and need to network/manage them all from a discreet location within an installation. The Nomadlink will allow you to do this, but it is not necessary for smaller standalone installations. As for compatibility, I have the software running on Windows 10, but that shouldn't matter much as I doubt you'll be using it.
      • Aug 25
  • New
    TobyWilson
    Newcomer - Level 1
    2021-08-22

    Hi there. Just looking for some help. I want to bridge channels A and B and also channels C and D together to effectively create a 2 channel amp (with more power). I have linked channels A & B and reversed the polarity oh channel B then connected to the +1 and +2 terminals of the speakon out for one side, then the same with channels C & D for the other side. Is this the correct way to do it?

    Also - how should I use the gain knobs on the front of the amp when in bridge mode in this way as gain knobs A and B both seem to affect the gain (same for C & D). I hope that I have explained this all ok. I am using the amp to drive 2 x Nexo PS15s in passive mode.

    Thank you for your help. If you have a manual for this amp I'd be very grateful as cannot find one online. 
    Best wishes,

    Toby

    read more...
    0 16
    • TobyWilson
      Nigel67 Hi TobyWilson. Well this has certainly perked up a few memories with some of the slightly older colleagues :). It seems as though this amplifier was an obsolete product in 2005, so its doing well. I am afraid that we do not have a manual, but three people have come up with all the answers for you. Its not pretty I am afraid, but better than nothing. Evidently, if you can find one, the 1300C manual was very similar
      • Aug 23
  • New
    clerc
    Newcomer - Level 1
    2021-08-12

    I understand from the manual that the E series 8:2 amplifier enters standby mode after 20 minutes without input signal. Is there a way to disable standby mode? In postproduction studio installations (Dolby Atmos) standby mode proved to be annoying because amplifier channels of individual surround speakers eventually don´t unmute fast enough for single effects ...

    read more...
    0 26
    • clerc
      Nigel67 Hi clerc. Unfortunately it is not possible to disable the APO function of the amplifier. The feature is intended to conserve power while the amplifier is idle, and is part of what gives the device an energy star rating. If the feature were able to be defeated, then it would not be energy star compliant.
      • Aug 14
    • clerc
      clerc Hi Nigel, many thanks for your reply! Are there furtherLab.Gruppen models that enter standby mode automatically with the option to disable it, please? What´s the threshold for the input level to leave standby mode? Is it possible to tally standby mode (i.e. notify the mixer in the control room that some amplifier channels need to "wake up" before playing content)?
      • Aug 17
  • New
    hiswkf
    Newcomer - Level 1
    2021-08-11

    I'm in the USA on 120V mains, and I just got a US model FP14K terminated with a L5-30P .. the only receptacle available to me, was a 10-30R backed by a 30A breaker. I used a simple cable adapter to convert the two, the amp blew immediately. First theres supposed to be inrush protection in addition the circuit breaker didn't trip so I'm fairly confused as to how it blew. Regardless of this I need a repair, how can I initiate a repair ticket?

    read more...
    1 41
    • hiswkf
      WilliamR Hello, Please click on the support link at the top of this page and create a tech support ticket and someone will get in touch with you ASAP.
      • Aug 11
      • LG FP14K
        hiswkf Opened, thank you
        • Aug 11
  • New
    t3g3lst3n
    Newcomer - Level 1
    2021-08-11

    I blew a capacitor on a LAB 1300, on mains side, where do i find the correct spare, as only legs left...

    I had it since late 80s so quite old, it have eaten many speakers over the years ;)

    0 28
    • t3g3lst3n
      DavidKnighton Hello t3g3lst3n,
      That model is quite legacy. We don't have this information readily available, nor do we divulge service manuals to the general public. I would suggest opening a tech support inquiry so we can help you get it repaired.
      • Aug 11
      • I blew a capacitor on a LAB 1300, mains side
        t3g3lst3n ok thaks

        i rather mend it my self as only a capacitor, as a retuen for service sounds expensive for a monitor amp.
        ill junk it else as i think it has its eaten so many speaker when it blown a fuse on one power side and sent 40volts DC to speakers over the years. so call it quits with it, last of my lab1300 that was working.
        • Aug 11
  • New
    Parky58
    Newcomer - Level 1
    2021-08-10

    I have 4 of these amps. At last gig in February 2020 (pre-pandemic), one amp developed this problem (fan not switching off). Disconnecting and re-connecting mains appeared to resolve the problem. Amp not used untill testing last week and now problem constant (one fan on whilst on standby, 2 fans on when switched on).

    Identified fault as DSP module on input/output ADIC-01Ac board by substitution from another amp. Before being stung £250 for a complete ADIC board and module I would like to know if there is some sort of engineering setting to set/reset fan function (there was on my old Crown amps). I am advised from UK service agent they do not repair these  boards/modules, only replace them. They also do not supply DSP modules separately.

    As an aside, all mains filter capacitors replaced, 47nf and 1nf, due to most having gone short or partial short circuit.

    Any advice gratefully received.

    Steve

    read more...
    0 20
    • Parky58
      DavidKnighton Hello Parky58,
      Your IPD2400 should have a 10 year warranty. I recommend you simply request warranty service on the item and send it off for repair. All costs for parts and labor 'should' be covered if you purchased the item directly from an authorized seller. As for the issue itself, probably a switching IC or transistor has shorted and is allowing current to flow to the fan module constantly. Could also be a thermistor that has malfunctioned and is causing an improper temperature reading to adjacent circuitry, forcing the circuitry to supply current constantly to the fan module. There are quite a few possibilities here, and it's usually more cost effective to replace the affected board rather than spend countless hours troubleshooting.
      • Aug 10
  • New
    leimum79
    Newcomer - Level 1
    2021-08-08

    Hello! I'm running a PLM 10000Q amp for mains with PLM 14000 amps for subs (linked input from the main amp). The subs are arranged as a center cluster, a delayed horizontal array. Question is, how should I get a mono input feed into the sub amps? I know that  I could get a separate mono output from mixer/stagebox into the sub amps, but can I do it somehow without this routing? Or can the summing be done in the DSP (Lake Controller) somehow? Any help would be appreciated, thanks!

    read more...
    0 32
    • leimum79
      DavidKnighton Hello leimum79,
      Using the Lake Controller software, go to MODULES > I/O CONFIG and click on the input mixer. Here you can unmute both analog inputs and raise the respective faders to unity. This will essentially sum a L/R signal going into the module.
      • Aug 9
    • leimum79
      leimum79

      Great, I'll check this, thank you very much!!!

      • Aug 9
  • New
    vvish
    Newcomer - Level 2
    2021-07-19

    Hello Guys I have some questions for you

    Under what circumstances will the PLM+ series amplifier enter the safe mode?

    0 89
    • vvish
      AlexLane

      Hi Vvish, safe mode will usually be caused by an interrupted firmware update, putting the amp in what looks like a permanent standby state. This can be resolved with a safe mode firmware update. You can find a video on the process here: https://www.youtube.com/watch?v=BW-FRGEZcYg&list=PLsbzWq1xgpk9TMlBzSk2pNItJ92oOik_q&index=4&ab_channel=Lab.gruppenKnowledgeBase

      • Jul 20
      • Lab Gruppen-PLM+Series
        vvish My PLM power amplifier device has been updated, but the device suddenly enters Safe mode after being switched on and off several times, and this has happened 3 times.I want to know how to avoid this situation or where the machine is malfunctioning
        • 1
        • ·
        • Jul 21
  • New
    PackRuss13
    Newcomer - Level 1
    2021-07-13

    Is there any way to escalate to Lab Gruppen. We have been waiting since January for a client's repair on a Lab Gruppen E5:4 amplifier. We keep getting told the parts are on back order. 

    0 52
    • PackRuss13
      KyleJohnson Hello, Kyle here with Music Tribe. I am going to send you a direct message here on Community so that I can gather your case details and look into this for you.
      • Jul 13
Go to page