Highlighted

Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Contributor - Level 2
I'm able to hear my voice through Direct Monitor, however my microphone does not work on Discord, Google Hangouts or Skype, even though it works on Reaper.
I'm using Windows 10 64bit, a BM-800 mic connected to a U-Phoria UM2 audio interface via XLR.
I have the latest drivers installed and have already reinstalled them as well as rebooted my PC many times.
I've already checked the audio configurations in the mentioned programs and made sure the correct input was selected.
I really don't know what else should I do.
10 REPLIES 10

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Triber Moderator
Caio Costa;149112 wrote:
I'm able to hear my voice through Direct Monitor, however my microphone does not work on Discord, Google Hangouts or Skype, even though it works on Reaper.
I'm using Windows 10 64bit, a BM-800 mic connected to a U-Phoria UM2 audio interface via XLR.
I have the latest drivers installed and have already reinstalled them as well as rebooted my PC many times.
I've already checked the audio configurations in the mentioned programs and made sure the correct input was selected.
I really don't know what else should I do.


Hi Caio,

Have you tried changing the sampling rate of your UM2 to 44.1kHz in the ASIO4ALL driver control panel? A number of the programs you list (Hangouts, Skype etc) may only work with audio provided in that format, so maybe that's why it's not working the way you expect when using those programs?
Michael Lapke

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Contributor - Level 2
Michael Lapke;149189 wrote:
Hi Caio,

Have you tried changing the sampling rate of your UM2 to 44.1kHz in the ASIO4ALL driver control panel? A number of the programs you list (Hangouts, Skype etc) may only work with audio provided in that format, so maybe that's why it's not working the way you expect when using those programs?


Hey, Michael!

There's a "LINE IN" in the Recording tab and it's already set to 44.1kHz

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Triber Moderator
Caio Costa;149365 wrote:
Hey, Michael!

There's a "LINE IN" in the Recording tab and it's already set to 44.1kHz


Not sure that has anything to do with your UM2 interface, are you using the ASIO4ALL driver which is provided on our website?
Michael Lapke

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Contributor - Level 2
Michael Lapke;149374 wrote:
Not sure that has anything to do with your UM2 interface, are you using the ASIO4ALL driver which is provided on our website?


Yes, I'm using those drivers.
Have tried different versions of it already, like 2.13 and 2.14. The problem remains...

People from Discord once "fixed" my problem by giving to me access to a beta version of their problem which worked for some time, but I don't think the problem was really in Discord because I also have this problem and other programs, as mentioned.

Is there any test I could perform to check my audio interface? I bought it used, by the way...

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Triber Moderator
Caio Costa;149469 wrote:
Yes, I'm using those drivers.
Have tried different versions of it already, like 2.13 and 2.14. The problem remains...

People from Discord once "fixed" my problem by giving to me access to a beta version of their problem which worked for some time, but I don't think the problem was really in Discord because I also have this problem and other programs, as mentioned.

Is there any test I could perform to check my audio interface? I bought it used, by the way...


You could try to connect your interface to another PC and see if the behavior continues.

Can you please confirm (with a screenshot) which device on your computer is set as the microphone input? Can you also show me what you have selected as your Discord audio input source?
Michael Lapke

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Contributor - Level 2
Michael Lapke;149594 wrote:
You could try to connect your interface to another PC and see if the behavior continues.

Can you please confirm (with a screenshot) which device on your computer is set as the microphone input? Can you also show me what you have selected as your Discord audio input source?


Okay, there you go
https://i.imgur.com/llffe47.png

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Triber Moderator
Caio Costa;149752 wrote:
Okay, there you go
https://i.imgur.com/llffe47.png


Ok great, thanks for sharing! It appears you have the input source set correctly to the UM2, but can you check and see what sample rate your UM2 is currently set to? (44.1kHz or 48kHz)

Also, I'm seeing you have the "output device" within Discord set to DEFAULT instead of your UM2. Have you tried setting it to the UM2 and see if that helps? Using one software program to point to two different audio drivers does have the potential to cause a conflict on your system.

Additionally it might be worth trying to uninstall any unused audio drivers on your system and completely closing out (force quit) any other open programs that have access to audio on your system (DAWs, Skype, Video Cards with audio control (like NVIDIA), browser with Youtube running etc.) as well.

Hope this helps!
Michael Lapke

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Contributor - Level 2
Hey, Michael!

I know this is an old topic, but at the time I just got frustrated and gave up trying to fix it.
Many months later, the problem still goes on. Smiley Sad

I have removed *all* audio drivers and then installed ASIO4ALL and UM2 drivers (only these). No success.

Reaper is the only place where my BM-800 is working.
In Skype, Discord, Google Hangouts or Steam games my microphone doesn't work at all.

I use Windows 10, but I also have Ubuntu on my PC and the microphone works fine in Discord there.

You already gave me many suggestions, but is there anything else you think I should do?

Here's a screenshot of my current audio settings:
https://drive.google.com/file/d/1fdO-KL8E0Q95xY4X9mqrRVEruyxL4Uwf/view?usp=sharing
(Note: Realtek and Nvidia reappeared automatically even though I didn't manually install them).

Thanks for your attention!

Re: Microphone not working in many places with Behringer U-Phoria UM2

Triber Moderator
Hi Caio, no worries. Do you know what sampling rate do you typically have Reaper set to when using it? It's possible the sampling rate of your DAW is different from all the other programs, which would trip up the interface because it can only handle seeing one specific sampling rate at a time. I'd try setting them all to 44.1kHz and see if that helps.

If that's still not producing a better result then it might be best for you to contact CARE directly and see if they can offer any additional suggestions for you.
Michael Lapke